Quantcast
Channel: Connor's kitchen
Viewing all 127 articles
Browse latest View live

Godaste tillbehöret: boostar DAO och har en mastcellsstabiliserande effekt

$
0
0

Detta är favorittillbehöret just nu så det får ett eget inlägg! Rostade rotfrukter med mastcellsstabiliserande luteolin och DAO-boostande olivolja. Det i en fryspåse är inte illa!

Roasted veggies with mast cell stabilizing thyme (luteolin)

Ta de rotfrukter som tåls, skala, skär i bitar och lägg i en fryspåse. Häll olivolja i påsen och – med tanke på den mastcellsstabiliserande effekten – ös på med timjan. Skaka och knåda påsen så att allt fördelar sig. Häll i en form och rosta i ugnen. Idag åt vi med grillade kycklingfiléer – kanongott!

Mer om olivoljans positiva effekt på det histaminnedbrytande enzymet diaminoxidas (DAO):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9756524
http://alisonvickery.com.au/why-olive-oil-and-a-paleo-diet-increases-dao/
https://themenopausehistamineconnection.wordpress.com/2013/05/13/more-on-why-olive-oil-might-help-heal/

The post Godaste tillbehöret: boostar DAO och har en mastcellsstabiliserande effekt appeared first on Connor's kitchen.


Havrekakor med utan choklad

$
0
0

Fredagar är kakdag i denna familj. Efter middagen myser vi i regel framför en film, ett lass småkakor av något histaminvänligt slag och mjölk. Förra fredagen hade kidsen önskat sig havrekakor “som vi gjorde sist”. Jag hade tänkt smälta lite vit choklad (vid histaminintolerans tåls vit choklad i regel bättre än mörk choklad) och ringla över men jag glömde köpa choklad. Så kan det gå. De är jättegoda ändå men det kan vara värt att ha i bakhuvudet, om man vill lyxa till dem ytterligare.

Oat biscuits

30 kakor
4 dl havregryn
1,5 dl potatismjöl (majsstärkelse funkar säkert också)
0,5 dl björksocker (kokossocker blir nog också gott)
1 tsk bikarbonat
1 nypa vaniljpulver
150 g smör av det slag du tål

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna i matberedaren.
Rulla små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller silikonunderlägg.
Platta till dem lite och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Efter ca 5 minuter, ta och platta till dem lite mer med en gaffel.
Låt svalna.

The post Havrekakor med utan choklad appeared first on Connor's kitchen.

Önskemellis: bananbröd. Och om histamin och bananer.

$
0
0

Storasyster önskade sig bananbröd till mellis efter skolan och eftersom Lillebror och jag hänger hemma i sjukstugan lovade vi att fixa ett bananbröd värdig en toppenstorasyster. Naturligtvis glutenfritt och jästfritt och äggfritt blev det också. Vi valde en lite sötare variant genom att tillsätta russin. Fortfarande ljummet, saftigt bananbröd med russin med lite smör på och ett stort glas mjölk – lyxmellis! Som dessutom fick mig att tänka tillbaka på de otaliga Rosinenbrötchen jag åt under mina år i Tyskland.

Bananer har ett oförtjänt dåligt rykte i histaminkretsar. Histaminnivåerna ökar med mognadsgraden men så länge man väljer bananer som fortfarande är lite gröna tåls de i regel bra. Ur histaminsynpunkt. Däremot innehåller bananer andra biogena aminer som ställer till det för vissa, ffa tyramin och serotonin. Vad gäller tyramin verkar rekommendationen att utesluta bananer p g a tyramin basera sig på en händelse där en indisk man åt en hel kokbanan – med skal och allt – vilket slutade i ett besök på akuten. Bananskalet innehåller (som det i regel alltid är med skal) mycket högra halter av allt, så hade han bara ätit fruktköttet hade det antagligen inte gått så illa. 😉 Som med allt annat när det gäller histaminintolerans är det den egna kroppen, den egna känsligheten som styr. Har du ännu inte riktigt lyckats klura ut vad du reagerar på (histamin, tyramin, bensoesyra, salicylater,…) kanske du bör vara restriktiv med bananer. Men annars måste du baka detta bananbröd för oj, vad gott det var!

Glutenfree banana bread

2 bananer (åt det omogna hållet)
2 dl filmjölk
2 dl havregryn
2 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Valfritt, exempel för ett sötare bröd:
1 tsk vaniljpulver och/eller
1 dl russin* och/eller
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa havregrynen till havremjöl.
Blanda i resten av ingredienserna och mixa väl i matberedaren.
(Rör ner russinen med en slev.)
Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Klä en brödform med bakplåtspapper eller smörj den och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter.

Låt svalna men ät gärna när det fortfarande är lite ljummet.

* Torkad frukt är så klart ingen färskvara men om man väljer utan tillsatser så fungerar de i regel bra. Undvik ffa torkad frukt med svaveldioxid och sulfit.

The post Önskemellis: bananbröd. Och om histamin och bananer. appeared first on Connor's kitchen.

Årets utmaning i låghistaminköket: goda glutenfria semlor utan jäst

$
0
0

När förskolan ringde och sa: “Duuuu, vi ska baka och äta semlor med barnen…” blev jag lite svettig. Jag gillar inte att baka flera-steg-saker med en massa ingredienser. Skjuts-in-i-ugnen ska det ju vara. Men det var ju inte mycket att be för. Lillebror ska i den mån det går alltid göra och äta samma som de andra barnen – det är alla inblandade överens om – så tänkarhatten åkte på.

Jag googlade på glutenfria semlor och knåpade till slut ihop ett första LCHF-paleo-inspirerat försök (receptet nedan). Det blev jättebra! Jag satte den på första försöket! Semmeldagen är räddad! Eventuellt hade man kunnat göra själva bullen sötare men det var inget stort störmoment. Jag var lite orolig över att den skulle bli lite “äggig” men nix. Den fick t o m godkänt av kräsna Storasyster. Så här i efterhand kan jag ju konstatera att så himla jobbigt är det inte att göra semlor. Gör bollar, skär av ett lock, gröp ur, i med mandelmassa och på med grädde och sen locket på.

Det var första gången han fick mandelmassa, även därför var det viktigt att provbaka först, ifall han skulle reagera. Man kan göra egen, det är bara att mixa blötlagda mandlar och socker, om jag har förstått rätt, men jag hade helt enkelt ingen lust och såg ingen risk med att köpa färdig. Jag tog den med minst tillsatser – som så klart var svindyrast men så hette den också något med “Lyx”. Mandlar tåls i regel “med måtta” i låghistaminköket (en 1a på SIGHI-språk) och ända sen jag förstod att de är en bra källa för histaminsänkande och mastcellsstabiliserande magnesium har jag tänkte introducera dem men det har inte blivit av. Men nu så.

Gluten free and yeast free lenten bun

För 4 stycken
Bullarna
50 g smör
4 ägg
2 msk honung (eller annan sötning)
1 dl vispgrädde (UTAN karragenan)
3/4 dl rismjöl (funkar säkert också med majsmjöl)
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Därutöver behövs:
Mandelmassa
Vispgrädde (UTAN karragenan)
Lite florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Vispa upp äggen.
Tillsätt grädde, smör och honung.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i äggblandningen.
Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Fukta händerna och rulla 4 bollar.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.

Skär av ett lock av bullarna.
Gröp ur lite inkråm.
Lägg i lite mosad mandelmassa i gropen.
Vispa grädden och klicka på en rejäl klick på mandelmassan.
Lägg tillbaka locket och sikta över lite florsocker.

The post Årets utmaning i låghistaminköket: goda glutenfria semlor utan jäst appeared first on Connor's kitchen.

Sötpotatissallad med rödbeta och ägg

$
0
0

Dagens lunch i all enkelhet!

Sweet potato beetroot egg sallad

Sötpotatis och rödbeta som jag skalade, tärnade och ångkokade tills de var mjuka, ett hårdkokt, hackat ägg (rå äggvita frisätter histamin så se till att det är riktigt genomkokt) och lite lök (var sparsam med löken om du är känslig). Jag blandade lite ättika (ja, ättika går bra, det är vinäger ni ska undvika) med ca 2 msk vatten. I det rörde jag i lite hackad, fryst basilika och en nypa salt och sen hällde jag allt över salladen och rörde om.

The post Sötpotatissallad med rödbeta och ägg appeared first on Connor's kitchen.

Kycklingspett och ingefära som naturligt antihistamin

$
0
0

Storasyster önskade sig kycklingspett till middag. Det var otippat för det minns jag inte när vi åt sist men det är ju bara kul med variation.

Fördelen med spett är att man kan spetsa på vad man vill och tål så det är en rätt som är lätt att anpassa om man har olika smaker och toleranser vid matbordet. Förutom kycklingen (för vad är ett kycklingspett utan kyckling?) tog jag gul paprika, grönt äpple och lök. Det passar kidsen bra.

Att låta kött ligga och dra i marinad hur länge som helst är inte att rekommendera när man är histaminkänslig (jag påminner om det där med histaminökning vid vissa temperaturer). Jag brukar snabbmarinera halvtinat kött i en 20-25 minuter. Hur länge man kan låta köttet ligga så beror helt på hur känslig du är, du kanske tål att marinera längre. Jag undviker i regel att fylla Lillebrors histaminhink i onödan och jag tycker att det, för smakens skull, räcker med de minuterna. Man behöver inte heller marinera alls, det går lika bra att blanda ihop marinaden och pensla på köttet innan grillningen om man föredrar det.

Vi åt med klyftpotatis och en tzatzikiinspirerad gurkröra gjord på naturell yoghurt, en vitlöksklyfta och hackad gurka. Jag funderade på att även ha i ingefära i dippen men vågade inte ifall kidsen skulle tycka det smakade konstigt. Till mig själv hade jag tillsatt det! Ingefära sägs vara ett naturligt antihistamin med lika stor effekt på H2-receptorn som bl a läkemedlet Ranitidin. Inte för att jag själv behöver det – jag gillar bara smaken och dess andra antiinflammatoriska egenskaper – men för er med histaminintolerans och mastcellsbekymmer är det bra att veta!

Chicken skewer with ginger

Till marinaden tog jag
1 msk honung
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad/pressad
1/2 tsk riven ingefära
nypa salt

Om du har bambusspett, lägg dem i blöt i ca 30 minuter.
Blanda ihop marinaden och häll i en liten fryspåse.
Skär de halvtinade kycklingfiléerna i bitar och lägg i påsen och knåda runt lite så att marinaden fastnar överallt. Lägg i kylskåpet i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär vad du vill ha på spetten i bitar och varva sedan grönsaker och kycklingbitar.
Lägg på en plåt eller i en form och ringla lite honung över.
Grilla tills kycklingen är genomstekt (det tog ca 30 minuter här), vänd några gånger under tiden.

The post Kycklingspett och ingefära som naturligt antihistamin appeared first on Connor's kitchen.

Fest med fettsnåla kokostoppar

$
0
0

Jag har haft tre muntor (muntliga examinationer) de senaste dagarna så jag tog en paus från ffa Facebook (raderade t o m apparna på telefonen :-0) och pluggade så både svett och tårar rann. Det är faktiskt ingen överdrift. Men nu, sen typ två timmar, är det gjort och jag fick godkänt på alla tre, heja mig! Eftersom den sista var en kvällstenta och jag inte hade lust att köra till affären funderade jag på något enkelt att fira med. Jag hittade en öppen påse kokosflingor och två ägg hade jag också. Kokostoppar tänkte jag! Jag hade dock inget smör men det gick helt utan fett (det kan ju vara bra att veta för den som äter fettsnålt).

Very simple coconut cookies

Ca 150 g kokosflingor
2 ägg
1 msk kokossocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ingredienserna och klicka ut med hjälp av två skedar. Det var väldigt smuligt och jag tänkte att: “Det här håller aldrig.” men visst gjorde det det!
Grädda tills de fått fin färg. Troligtvis en 10 minuter men jag tittade inte på klockan.
Ta ut och låt svalna helt.

Jag gillar inte för sött men den som har en söt tand som det heter kan nog behöva ha i lite mer sötning.

The post Fest med fettsnåla kokostoppar appeared first on Connor's kitchen.

Naturligt antihistamin – så själv!

$
0
0

Nu är det dags att ta itu med örtträdgården i låghistaminköket! De som känner mig “på riktigt” skrattade gott när jag, för några år sen, sa att jag skulle så histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter och gula tomater – jag tar t o m död på plastblommor. Men sagt och gjort, med rätt motivation – bra råvaror för Lillebror – lyckades t o m jag inte bara hålla liv i växterna utan jag fick dem även att växa. Nu är det dags att börja så igen. Igår, när jag knöt en knut i min snornäsa och åkte och handlade några få saker inför Storasysters födelsedagsfika, fick även de första fröerna och lite jord följa med. Nu har vi ett till projekt att sysselsätta oss med på påsklovet.

Seeds for low histamine herbs

Dessa fick jag tag på nu (vanlig basilika, timjan, rosmarin och koriander), till veckan blir det även oregano, kamomill, pepparmynta och salvia. Och antagligen persilja. Och dill (en 1a på SIGHI-språk). Dessa fröer är i regel HIT-säkra men vi vet ju hur det är med det, det innebär att de flesta tål dem (iaf när de är färska) men “de flesta” är aldrig alla.

Lillebror är inte så pigg på te men jag brukar t ex göra histaminsänkande örtte när bladen är stora nog. Men de som inte används direkt fryser jag för det mesta, eller så torkar jag dem och gör örtsalt. När jag gör egen låghistaminbuljong brukar jag också slänga i en näve av både de ena örterna och de andra.

Jag har även passat på att beställa Helig basilika-fröer. Helig basilika är låghistaminkökets superstjärna. Den ingår i Thai basilika-familjen men inte alla sorter som kallas thaibasilika (tulsi) är helig basilika. Den heliga basilikan som enligt studier (se även länkar nedan) är både mastcellsstabiliserande, histaminsänkande och antinflammatorisk heter Ocimum tenuiflorum eller Ocimum sanctum. I den här tråden på Facebook diskuterar vi erfarenheter med denna ört. Basilika i sig har också histaminsänkande egenskaper men just helig basilika är jättepotent.

Några länkar om histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter:
Örter med mastcellsstabiliserande luteolin (bl a timjan, rosmarin och pepparmynta)
Kamomill: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21651969
Koriander: http://www.ajebs.com/vol1/22.pdf
Helig basilika: http://ispub.com/IJPHARM/7/1/6038 och http://ispub.com/IJGE/11/1/14310
Pepparmynta: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/25/2/25_2_256/_pdf
Salvia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19715750
Persilja: https://books.google.co.ke/books?id=KRx6bcLE3T8C&pg=PA264&lpg=PA264&dq=Petroselinum+histamine&source=bl&ots=vOYKAx_pbV&sig=Qdm-F_1utYCk1UOTmQbDMHwfeoY&hl=en&sa=X&ei=M90UUbXyI5C3hAf0rIGwDw&redir_esc=y%23v=onepage&q=Petroselinum%20histamine&f=false#v=snippet&q=Petroselinum%20histamine&f=false
Lite allmänt: http://alisonvickery.com.au/anti-histamine-foods/
http://thelowhistaminechef.com/shutting-down-histamine-reactions-quickly/

The post Naturligt antihistamin – så själv! appeared first on Connor's kitchen.


En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?”

$
0
0

Ibland får jag frågan: “Vad äter ni?” och svaret är i regel: “Vanlig mat, oftast lagad från grunden utan tillsatser.” En annan kommentar kan vara: “Det är så synd om Lillebror som inte kan äta som andra.” “Som andra” betyder i regel hel- och halvfabrikat, tillsatser som smakförstärkare och konserveringsmedel och/eller de kemiska cocktailarna som kallas smågodis. Jag vågar påstå att det snarare är synd om “alla andra”, om det är synd om någon.

Låghistaminkost är meckigt till en början med men det är bara tills man har lärt sig grunderna, när man har hittat sina histaminbovar går det sedan som på räls. Idag sitter vad han kan äta och inte äta och hantering och förvaring av livsmedel i handleden. Det är vår vardag och helt naturligt. Det är lättare för ett barn än för en vuxen, det får man dock erkänna. Barn anpassar sig i regel lättare till förändringar och nya regler. Lillebror saknar inte skaldjur, vin, salami och långlagrade ostar eftersom det – så klart – inte ingick i hans kost innan vi förstod att han är histaminintolerant. Han har inget problem med att hans såser inte längre innehåller soja eller buljongtärningar eller att han får blåbärssylt när de andra äter jordgubbssylt. Det är inte heller någon som ifrågasätter honom (en del har försökt med mig men det gör de inte längre ;-)) så han behöver inte förklara eller försvara sig. Men om barn eller vuxen – det går att äta varierat även om man äter histaminfattigt.

Så här kan en matdag hos oss se ut, en vanlig lördag.

A food day in our low histamine kitchen

Frukost: Oldas risbröd med smör och skivat ägg, strimlad gul paprika som “plockmat” och dryck (mjölk i Lillebrorsfall). Ett annat favoritpålägg just nu är färskost (naturell så klart) med gurkskivor och lite salt på.
Lunch: Spaghetti med köttfärssås (på bilden ser ni ingredienserna till tomatsåsen (ja, med gula tomater)).
Mellis: Fruktsallad med russin. Vi hade bara päron och banan hemma, just nu kan Lillebror inte äta äpple, antagligen pga korsallergi med pollen som han är pseudoallergisk mot.
Middag (beställd av hushållets sjukling): Pannkakor med blåbärssylt (sylten från Torfolk Gård). Pannkakor kan man ju även göra matiga om man vill men här önskades något sött.

The post En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?” appeared first on Connor's kitchen.

Om vatten och histamin och problemet med uttorkning

$
0
0

Jag brukar tjata om att det är viktigt att dricka vatten, att vatten är ett naturligt antihistamin o.s.v. Förutom att det, rent allmänt, är bra att dricka vatten finns det en direkt koppling till histaminintolerans: en uttorkad kropp frisätter mer histamin.

Jag utreds just nu för Sjögrens syndrom (nej, detta kommer inte att bli en SS-sida oavsett, jag är inte alls lika intresserad av mina egna åkommor som av sonens – mastocytos och histaminintolerans) och har blivit rekommenderad att dricka elektrolytvatten. Tipset att dricka vätskeersättning är dock lika intressant och viktigt för någon som är histaminintolerant, med tanke på hur viktig en bra vätskebalans är när man har HIT eller är allergisk. Många andra sjukdomstillstånd och läkemedel har en koppling till uttorkning/brist på natrium osv, trötta binjurar upptäckte jag t ex nu när jag skriver detta inlägg (se en av länkarna nedan). Jag har hypotension (sjukt lågt blodtryck, vilket är direkt kopplat till vätske- och saltbrist i mitt fall, det går upp direkt efter en saltshot). Sammanfattat är det bara att fastställa: en bra vätskebalans är jätteviktig, för alla. 35 ml per kilo kroppsvikt per dag är en tumregel.

Det är inte bara rent vatten som kroppen behöver utan även elektrolyter som t ex natrium och dessa finns inte i kranvatten. De krävs för att vattnet ska kunna transporteras i kroppen, för att man ska kunna tillgodogöra sig vätskan. Man kan köpa vätskeersättning. Jag har ingen bra koll på vad dessa innehåller eftersom jag ville göra egen men för den som inte vill det kan det vara ett tips. De är ju definitivt bra att ta till om man inte är hemma.

Electrolyte water

Att göra egen vätskeersättning är inte så svårt, man behöver bara tillsätta vanligt vatten lite salt, lite kalium, lite bikarbonat och lite glukos. Ett enkelt basrecept är:
1 l vatten
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk mineralsalt
1/2 msk socker

Detta kan sedan smaksättas med vad man önskar för bara så är det inte direkt mumma. Här la jag i några frysta körsbär och det blev helt klart drickbart.
Jag kör på mineralsalt eftersom det är det vi har (pga magnesiumets mastcellsstabiliserande och histaminsänkande effekt) men vanligt havssalt går lika bra. Om du är tveksam till bikarbonat trots att det är en lite mängd (en del kan få orolig mage av det), skippa det då.

1 liter av detta vatten är min dagliga “dos” som jag fördelar över dagen.

Lite fördjupande läsning om vatten och histamin och uttorkning:
http://alisonvickery.com.au/are-you-sick-or-thirsty-histamines-and-hydration/
http://www.watercures.org/dehydration-allergy.html
http://www.joyoushealth.com/blog/2013/05/23/dehydration-your-allergies/
http://www.psoas.se/category/kroppen/vatten-kroppen/
http://www.egenvard.net/luftvagsallergi/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/basics/definition/con-20030056

The post Om vatten och histamin och problemet med uttorkning appeared first on Connor's kitchen.

Detta är mastocytos – inför dagen för sällsynta diagnoser 2016

Sportlovslunch: majsplättar med äppelmos

$
0
0

Mitt i snöyran bestämde vi oss för en lätt lunch idag – glutenfria plättar.

Small corn pancakes

Till tre plättlagg tog jag:
2 ägg
1 dl majsmjöl (rismjöl fungerar också)
1 dl majsstärkelse (potatismjöl kan vara ett alternativ)
1,5 dl mjölk av det slag du tål
lite smör att steka i

Vispa ihop allt och stek. :-)

Vi åt med äppelmos och ceylonkanel (vid histaminintolerans tåls ceylonkanel i regel bättre än den vanliga cassiakanelen). Du kan så klart även mosa bär till eller äta med en sylt du tål. Mumsfillibaba! Skulle ha gjort ett gäng extra att ha i frysen (passar ju himla bra både till frukost, mellis och lunch, i matsäcken,…) men det får bli nästa gång.

The post Sportlovslunch: majsplättar med äppelmos appeared first on Connor's kitchen.

Enkla äppelkakor med ingefära

$
0
0

Snabba fredagskakor – äppelkakor med sting! Jag försöker äta mindre sött men ville ändå äta fredagskaka med kidsen så jag gjorde dessa utan sötning. Vill man ha sötare kakor kan man så klart tillsätta honung, socker,… Och så “råkade” jag ha i lite histaminsänkande ingefära igen. Jag sa ju att jag gillar smaken. 😀

Gluten free apple ginger cookies

Till 15 kakor tog jag
5 dl havregryn
1 dl rismjöl
75 g smör
1 grönt äpple, skalat och tärnat
1 ägg
1 msk vatten (eller annan vätska)
3 cm ingefära, skalad och hackad
nypa salt
(2 msk honung eller annan sötning)

Sätt ugnen på 180 grader.
Kör alla ingredienser i en matberedare.
Forma kakor (rulla bollar och platta till dem lite) och grädda i ca 35 minuter mitt i ugnen.

The post Enkla äppelkakor med ingefära appeared first on Connor's kitchen.

Histaminutlösta reaktioner, en sammanfattning

$
0
0

Idag fick jag för mig att göra färdig ett projekt som jag påbörjade för ett tag sen (om ni bara visste hur många såna jag har!). Jag har nämligen översatt ett diagram som finns i ett av de bästa dokumenten som finns när det gäller histamin och histaminintolerans, nämligen detta: http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185.full.pdf. Det är inte läst i en handvändning men ger en mycket bra insyn i problemet. Om ni har en intresserad läkare kan detta vara ett dokument att skriva ut.

I det dokumentet finns denna sammanställning av möjliga histaminutlösta reaktioner. Det ger en väldigt bra överblick över hur brett temat faktiskt är och hur histamin och histaminpåslag faktiskt kan påverka hela kroppen.

Histamin, möjliga reaktioner
(Klicka på bilden för att få den större.)

Om du funderar på vad H1, H2, H3, och H4 står för så är det vilka histaminreceptorer som påverkas av reaktionen. Det ger en vägledning om vilken typ av antihistamin man kan behöva för att häva reaktionen.

Och ett litet men jätteviktigt tillägg: histaminintolerans är ett symptom. Det är rätt enkelt att komma fram till om man har problem med histamin/histaminnedbrytning: om reaktionerna svarar på antihistamin och man blir bättre i sina symptom när man äter låghistaminkost är det en tydlig indikator. Sen kommer det svåra: hitta vad som orsakar känsligheten. Det kan vara allt möjligt – möjliga orsaker är ett lika brett tema som symptombilden – en mastcellssjukdom, kroniska magproblem, hormonella störningar, stress, allergier, mögel,… I stort sett allt som påverkar immunförsvaret kan vara en utlösare. Så nöj er inte med att konstatera fakta: “Jag tål inte histamin.” utan fråga vidare: “Vad är det som gör att jag inte tål histamin.” Är orsaken övergående kan känsligheten också vara det.

The post Histaminutlösta reaktioner, en sammanfattning appeared first on Connor's kitchen.

Falsk ostkaka med banan

$
0
0

Igår åkte experimenteringshatten på igen. Jag funderade på vad jag skulle ta med i matväg till jobbet och hörde någon nämna “kesokaka” (även kallad falsk ostkaka) i ett helt annat sammanhang. Det tyckte jag lät gott och enkelt och något man kan ta med när man jobbar natt. Jag hittade ett vanligt recept men väl i köket började jag fundera. Jag tänkte att man borde klara sig med färre ingredienser, socker ville jag inte använda och sen kom jag på att en mosad banan nog vore ett komplement. Sagt och gjort och oj, vad gott det blev! Bananigt och saftigt och mättande. Och enkelt. Funkar som mellis, efterrätt eller även som frukost (jag satte i mig den tredje när jag kom hem från jobbet kl 7).

Fake cheese cake with banana

1 banan (åt det omogna hållet ni vet)
100 g keso, naturell
2 ägg
1 msk rismjöl (eller annan mjölsort)
Om du tål: en nypa vaniljpulver kan säkert bli gott

Sätt ugnen på 200 g.
Mosa banan med en gaffel.
Blanda äggen och keson i en skål (också med en gaffel, inga andra redskap behövs) och rör sedan ner den mosade bananen.
Tillsätt mjölet och blanda väl.
Fyll i en ugnsfast form (eller tre, jag tog tre små).
Grädda i ca 20 minuter. (Jag duschade under tiden och glömde hålla ett öga på klockan men jag tror att 20 minuter stämmer bra; håll koll på färgen.)
Låt svalna och njut.

Jag åt den rakt upp och ner som den var men man kan göra den mer efterrättsaktig med en klick 40%ig grädde t ex, eller kanske äta med en näve blåbär.

Funderar du över några ingredienser, som om du “får” äta banan t ex? Titta då under Frågor & svar.

The post Falsk ostkaka med banan appeared first on Connor's kitchen.


Om smarta saker, histamin och te

$
0
0

Jag är löjligt förtjust i smarta saker och fiffiga mojänger och en sån hittade jag på IKEA häromsisten – en praktisk tesil (den heter Sakkunnig). Jag blir så irriterad på kulor och annat som man måste pilla med (ja, jag är lättirriterad ibland) så dessa fick följa med hem direkt: man fyller silen och hänger den på glasets/koppens kant. Bara det liksom. Sen kan man lägga den på handtaget när man tar ut den så droppar det inte på bordet. Tänk hur många gånger man har suttit i soffan och tänkt: “Fan, nu tog jag inte med något att lägga tepåsen på!” Eftersom jag inte bara är lättirriterad utan även lat har jag druckit en hel del bittert te.

Det slog mig också att jag nog inte gjort ett inlägg och histamin och te – det måste vi ändra på.

Tea and histamine and a smart tea-strainer

Te är en lurig dryck när man är histaminintolerant. Teer är fermenterade och oxiderade och ofta hittar man tillsatser som aromer och sånt i teblandningarna. Något som i regel alltid fungerar bra är örtteer gjorda på färska örter (underförstått att man använder örter som man tål). Dessa kan man även konsumera som naturligt antihistamin om man väljer mastcellsstabiliserande och histaminsänkande örter.

Nu har jag full förståelse för att alla kanske inte vill odla egna örter, ibland vill man ha en praktisk tepåse när man är på jobbet, och det finns vanligt te som i regel fungerar bra. Superstjärnan i låghistaminköket är… vitt te! Vitt te är inte lika bearbetat och jäst som andra tesorter och sägs ha en mastcellsstabiliserande effekt.

Tesorter som man bör undvika helt är svart te, grönt te* och maté-te. Dessa sorter är så klart fermenterade, som alla torkade tesorter, men de innehåller även koffein som kan vara en trigger och de blockerar DAO. Övriga torkade teer, t ex örtteer gjorda på pepparmynta och andra örter som man tål eller rooibos, fungerar ofta bra så länge det är rena teer. Undvik smaktillsatser, aromer och annat. Ofta blandas det i svart te i andra tesorter, så håll ett öga på det.

Ur histaminsynpunkt är alltså te på färska örter och vitt te säkrast men som vanligt är det den individuella känsligheten som sätter gränserna.

* Grönt te har mastcellsstabiliserande, antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper så har man inte problem med koffein och lågt DAO kan man ändå vilja testa ett det.

Mer om te och histamin:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16322071
Jarisch, R. “Histaminunverträglichkeit”, Thieme Verlag, andra utgåvan
https://themenopausehistamineconnection.wordpress.com/2014/06/15/after-all-that-was-it-the-green-tea/

The post Om smarta saker, histamin och te appeared first on Connor's kitchen.

Pollakiuri – en inte ovanlig men ändå mindre känd histaminreaktion

$
0
0

Idag klantade jag till mig i låghistaminköket. Ja, jag lät fisken ligga för länge i rumstemperatur, vilket gjorde den till en histaminbomb. Jag slarvade, var okoncentrerad och allt tog längre tid än tänkt. Och jag fattade det inte förrän vi hade ätit hälften. Ni ser, trots en djup kunskap och förståelse går det aldrig att utesluta den mänskliga faktorn så om ni gör missar, läser fel på en innehållsförteckning eller vad det nu är som kan hända, så var inte för hårda mot er själva. Det ÄR mycket att hålla koll på.

Min miss ledde naturligtvis till att Lillebror fick histaminpåslag som visade sig genom ett “signalöra” (ett öra blir illrött), reaktiva mastcellsfläckar, gråtmildhet och kissnödighet. Han kissade tre gånger på en timme och det inte lite varje gång. Det slog mig att många inte vet om att man kan bli väldigt kissnödig av histaminpåslag. Det heter pollakiuri, vilket betyder “ovanligt täta urinträngningar under dagtid” (frekvent urinering, man kissar alltså mycket och ofta).

Pollakiuri - jättekissnödig
(Googlad bild.)

Förra året, på Mastcellssjukdomar Sveriges medlemsmöte, förstod jag att det finns en anledning till att Lillebror ibland blir väldigt kissnödig. När detta kom på tal var det nämligen fler som räckte upp handen och sa att: “Så får jag också jätteofta!” En undersökning av personer med mastocytos visade att kissnödighet ligger på plats 7 av 38 vad gäller jobbiga symptom – där ser man hur vanligt det ändå är.

Jag trodde egentligen att det är hans kropps sätt att rensa systemet efter att något har kommit in och “stört”, numera har jag förstått att den extrema kissnödigheten är en reaktion till följd av att mastcellerna i blåsan degranulerar (frisätter bl a histamin). Jag hittade även lite tysk information om att det (naturligtvis) finns mastceller i urinvägarna som i sin tur kan degranulera vid retning, vilket också kan leda till pollakisuri. Troligtvis är en kissnödighetsreaktion en kombination av mastcellsdegranulering i både blåsa och urinvägar. I Lillebrors fall hjälper ett H1-antihistamin (han tar Aerius) att häva reaktionen.

Att mastcellerna retas till att frisätta histamin kan ha olika orsaker. Vi vet ju hur många olika och högst individuella triggers det finns (histaminfrisättande livsmedel och läkemedel, stress och sjukdom, miljöpåverkan,…). Symptom som migrän, rinnsnuva, kliande ögon, diarré och nässelutslag känner man ju i regel till men om du alltså blir extremt kissnödig då och då kan det vara värt att notera det också i din mat- och symptomdagbok. Om du skriver en. Vilket jag rekommenderar att du gör om du inte har hittat alla dina triggers än.

Jag hittade inte så mycket mer om just fenomenet pollakiuri och mastceller, definitivt inget lättläst, men däremot om histamin och histaminets effekt på blåsan, om kopplingen till kronisk blåsinflammation t ex eller interstitiell cystit för den som vill fördjupa sig.

Lite läsning:
http://thelowhistaminechef.com/histamines-role-in-chronic-urinary-tract-infections-or-intersitial-cystitis/
http://europepmc.org/abstract/med/1700148
https://histamino.wordpress.com/category/histamine-intolerance/symptoms-of-histamine-intolerance/
IC: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.1993.tb15986.x/abstract

The post Pollakiuri – en inte ovanlig men ändå mindre känd histaminreaktion appeared first on Connor's kitchen.

Fest med fettsnåla kokostoppar

$
0
0

Jag har haft tre muntor (muntliga examinationer) de senaste dagarna så jag tog en paus från ffa Facebook (raderade t o m apparna på telefonen :-0) och pluggade så både svett och tårar rann. Det är faktiskt ingen överdrift. Men nu, sen typ två timmar, är det gjort och jag fick godkänt på alla tre, heja mig! Eftersom den sista var en kvällstenta och jag inte hade lust att köra till affären funderade jag på något enkelt att fira med. Jag hittade en öppen påse kokosflingor och två ägg hade jag också. Kokostoppar tänkte jag! Jag hade dock inget smör men det gick helt utan fett (det kan ju vara bra att veta för den som äter fettsnålt).

Very simple coconut cookies

Ca 150 g kokosflingor
2 ägg
1 msk kokossocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ingredienserna och klicka ut med hjälp av två skedar. Det var väldigt smuligt och jag tänkte att: “Det här håller aldrig.” men visst gjorde det det!
Grädda tills de fått fin färg. Troligtvis en 10 minuter men jag tittade inte på klockan.
Ta ut och låt svalna helt.

Jag gillar inte för sött men den som har en söt tand som det heter kan nog behöva ha i lite mer sötning.

The post Fest med fettsnåla kokostoppar appeared first on Connor's kitchen.

Naturligt antihistamin – så själv!

$
0
0

Nu är det dags att ta itu med örtträdgården i låghistaminköket! De som känner mig “på riktigt” skrattade gott när jag, för några år sen, sa att jag skulle så histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter och gula tomater – jag tar t o m död på plastblommor. Men sagt och gjort, med rätt motivation – bra råvaror för Lillebror – lyckades t o m jag inte bara hålla liv i växterna utan jag fick dem även att växa. Nu är det dags att börja så igen. Igår, när jag knöt en knut i min snornäsa och åkte och handlade några få saker inför Storasysters födelsedagsfika, fick även de första fröerna och lite jord följa med. Nu har vi ett till projekt att sysselsätta oss med på påsklovet.

Seeds for low histamine herbs

Dessa fick jag tag på nu (vanlig basilika, timjan, rosmarin och koriander), till veckan blir det även oregano, kamomill, pepparmynta och salvia. Och antagligen persilja. Och dill (en 1a på SIGHI-språk). Dessa fröer är i regel HIT-säkra men vi vet ju hur det är med det, det innebär att de flesta tål dem (iaf när de är färska) men “de flesta” är aldrig alla.

Lillebror är inte så pigg på te men jag brukar t ex göra histaminsänkande örtte när bladen är stora nog. Men de som inte används direkt fryser jag för det mesta, eller så torkar jag dem och gör örtsalt. När jag gör egen låghistaminbuljong brukar jag också slänga i en näve av både de ena örterna och de andra.

Jag har även passat på att beställa Helig basilika-fröer. Helig basilika är låghistaminkökets superstjärna. Den ingår i Thai basilika-familjen men inte alla sorter som kallas thaibasilika (tulsi) är helig basilika. Den heliga basilikan som enligt studier (se även länkar nedan) är både mastcellsstabiliserande, histaminsänkande och antinflammatorisk heter Ocimum tenuiflorum eller Ocimum sanctum. I den här tråden på Facebook diskuterar vi erfarenheter med denna ört. Basilika i sig har också histaminsänkande egenskaper men just helig basilika är jättepotent.

Några länkar om histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter:
Örter med mastcellsstabiliserande luteolin (bl a timjan, rosmarin och pepparmynta)
Kamomill: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21651969
Koriander: http://www.ajebs.com/vol1/22.pdf
Helig basilika: http://ispub.com/IJPHARM/7/1/6038 och http://ispub.com/IJGE/11/1/14310
Pepparmynta: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/25/2/25_2_256/_pdf
Salvia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19715750
Persilja: https://books.google.co.ke/books?id=KRx6bcLE3T8C&pg=PA264&lpg=PA264&dq=Petroselinum+histamine&source=bl&ots=vOYKAx_pbV&sig=Qdm-F_1utYCk1UOTmQbDMHwfeoY&hl=en&sa=X&ei=M90UUbXyI5C3hAf0rIGwDw&redir_esc=y%23v=onepage&q=Petroselinum%20histamine&f=false#v=snippet&q=Petroselinum%20histamine&f=false
Lite allmänt: http://alisonvickery.com.au/anti-histamine-foods/
http://thelowhistaminechef.com/shutting-down-histamine-reactions-quickly/

The post Naturligt antihistamin – så själv! appeared first on Connor's kitchen.

En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?”

$
0
0

Ibland får jag frågan: “Vad äter ni?” och svaret är i regel: “Vanlig mat, oftast lagad från grunden utan tillsatser.” En annan kommentar kan vara: “Det är så synd om Lillebror som inte kan äta som andra.” “Som andra” betyder i regel hel- och halvfabrikat, tillsatser som smakförstärkare och konserveringsmedel och/eller de kemiska cocktailarna som kallas smågodis. Jag vågar påstå att det snarare är synd om “alla andra”, om det är synd om någon.

Låghistaminkost är meckigt till en början med men det är bara tills man har lärt sig grunderna, när man har hittat sina histaminbovar går det sedan som på räls. Idag sitter vad han kan äta och inte äta och hantering och förvaring av livsmedel i handleden. Det är vår vardag och helt naturligt. Det är lättare för ett barn än för en vuxen, det får man dock erkänna. Barn anpassar sig i regel lättare till förändringar och nya regler. Lillebror saknar inte skaldjur, vin, salami och långlagrade ostar eftersom det – så klart – inte ingick i hans kost innan vi förstod att han är histaminintolerant. Han har inget problem med att hans såser inte längre innehåller soja eller buljongtärningar eller att han får blåbärssylt när de andra äter jordgubbssylt. Det är inte heller någon som ifrågasätter honom (en del har försökt med mig men det gör de inte längre ;-)) så han behöver inte förklara eller försvara sig. Men om barn eller vuxen – det går att äta varierat även om man äter histaminfattigt.

Så här kan en matdag hos oss se ut, en vanlig lördag.

A food day in our low histamine kitchen

Frukost: Oldas risbröd med smör och skivat ägg, strimlad gul paprika som “plockmat” och dryck (mjölk i Lillebrorsfall). Ett annat favoritpålägg just nu är färskost (naturell så klart) med gurkskivor och lite salt på.
Lunch: Spaghetti med köttfärssås (på bilden ser ni ingredienserna till tomatsåsen (ja, med gula tomater)).
Mellis: Fruktsallad med russin. Vi hade bara päron och banan hemma, just nu kan Lillebror inte äta äpple, antagligen pga korsallergi med pollen som han är pseudoallergisk mot.
Middag (beställd av hushållets sjukling): Pannkakor med blåbärssylt (sylten från Torfolk Gård). Pannkakor kan man ju även göra matiga om man vill men här önskades något sött.

The post En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?” appeared first on Connor's kitchen.

Viewing all 127 articles
Browse latest View live