Quantcast
Channel: Connor's kitchen
Viewing all 127 articles
Browse latest View live

Om vatten och histamin och problemet med uttorkning

$
0
0

Jag brukar tjata om att det är viktigt att dricka vatten, att vatten är ett naturligt antihistamin o.s.v. Förutom att det, rent allmänt, är bra att dricka vatten finns det en direkt koppling till histaminintolerans: en uttorkad kropp frisätter mer histamin.

Jag utreds just nu för Sjögrens syndrom (nej, detta kommer inte att bli en SS-sida oavsett, jag är inte alls lika intresserad av mina egna åkommor som av sonens – mastocytos och histaminintolerans) och har blivit rekommenderad att dricka elektrolytvatten. Tipset att dricka vätskeersättning är dock lika intressant och viktigt för någon som är histaminintolerant, med tanke på hur viktig en bra vätskebalans är när man har HIT eller är allergisk. Många andra sjukdomstillstånd och läkemedel har en koppling till uttorkning/brist på natrium osv, trötta binjurar upptäckte jag t ex nu när jag skriver detta inlägg (se en av länkarna nedan). Jag har hypotension (sjukt lågt blodtryck, vilket är direkt kopplat till vätske- och saltbrist i mitt fall, det går upp direkt efter en saltshot). Sammanfattat är det bara att fastställa: en bra vätskebalans är jätteviktig, för alla. 35 ml per kilo kroppsvikt per dag är en tumregel.

Det är inte bara rent vatten som kroppen behöver utan även elektrolyter som t ex natrium och dessa finns inte i kranvatten. De krävs för att vattnet ska kunna transporteras i kroppen, för att man ska kunna tillgodogöra sig vätskan. Man kan köpa vätskeersättning. Jag har ingen bra koll på vad dessa innehåller eftersom jag ville göra egen men för den som inte vill det kan det vara ett tips. De är ju definitivt bra att ta till om man inte är hemma.

Electrolyte water

Att göra egen vätskeersättning är inte så svårt, man behöver bara tillsätta vanligt vatten lite salt, lite kalium, lite bikarbonat och lite glukos. Ett enkelt basrecept är:
1 l vatten
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk mineralsalt
1/2 msk socker

Detta kan sedan smaksättas med vad man önskar för bara så är det inte direkt mumma. Här la jag i några frysta körsbär och det blev helt klart drickbart.
Jag kör på mineralsalt eftersom det är det vi har (pga magnesiumets mastcellsstabiliserande och histaminsänkande effekt) men vanligt havssalt går lika bra. Om du är tveksam till bikarbonat trots att det är en lite mängd (en del kan få orolig mage av det), skippa det då.

1 liter av detta vatten är min dagliga “dos” som jag fördelar över dagen.

Lite fördjupande läsning om vatten och histamin och uttorkning:
http://alisonvickery.com.au/are-you-sick-or-thirsty-histamines-and-hydration/
http://www.watercures.org/dehydration-allergy.html
http://www.joyoushealth.com/blog/2013/05/23/dehydration-your-allergies/
http://www.psoas.se/category/kroppen/vatten-kroppen/
http://www.egenvard.net/luftvagsallergi/
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/basics/definition/con-20030056

The post Om vatten och histamin och problemet med uttorkning appeared first on Connor's kitchen.


Om histamin, östrogen och progesteron och DAO

$
0
0

Detta är ju inget som påverkar Lillebror men det kommer på tal så ofta att jag nu fick tummen ur att göra färdigt detta lilla inlägg – man får göra det bästa av det faktum att Facebook buggar ikväll. 😉 Här kommer lite info om varför många kvinnor blir histaminkänsligare vid mens och varför just kvinnor runt klimakteriet ofta drabbas av histaminintolerans.

histamine intolerance estrogen progesterone

Både östrogen och progesteron påverkar DAO (enzymet som bryter ner histamin i tunntarmen). Ett överskott av östrogen blockerar DAO, precis som ett underskott av progesteron gör. Östrogen är dessutom extra klurigt: medan det blockerar DAO retar det samtidigt mastcellerna att frisätta mer histamin vilket sedan i sin tur leder till att äggstockarna frisätter ännu mer östrogen, en ond spiral. Äter du förresten p-piller (eller använder ett annat preventivmedel som innehåller östrogen) och är histaminintolerant kan det vara värt att kolla upp om du har en sort som ökar östrogennivåerna för mycket för dig.

Vanliga symptom på östrogendominans är flushar och värmevallningar, sömnbesvär, trötthet (normal och extrem), ledvärk, hjärndimma, frusenhet, sockerintolerans, födoämnesöverkänslighet,… Ja, ni ser. Symptom som nämns väldigt ofta i histaminkretsar och många som drabbas av HIT är just kvinnor. Andra symptom som kan betyda höga östrogennivåer är t ex ömma bröst, ihållande fett runt mage och lår och humörsvängningar.

Med det sagt, även män kan drabbas av hormonella obalanser och även östrogendominans och man får utgå ifrån att effekten är samma: blockerad DAO och ökad histaminfrisättning. Jag tror – det är min tolkning dock, jag har inte hittat något om just män, östrogen och histamin – att män inte drabbas lika hårt eftersom vi redan från början pratar om lägre nivåer än hos kvinnor, plus att deras hormoner inte är så lättrubbade och inte “kastas om” en gång i månaden. Hormonella obalanser hos män verkar visa sig med stigande ålder så har du “åldern inne” (vad nu det kan vara men kanske runt 45?), är histaminkänslig och uppvisar andra symptom för östrogendominans (viktuppgång med bukfetma och förstorade bröst, humörsvängningar, mindre testiklar och/eller penis,…) kan det vara värt att kolla upp detta.

 

ÄL och mens

I början på mensen till ägglossningen (follikulär fas) ökar östrogenet samtidigt som progesteronet sjunker. I andra ord: histaminfrisättningen ökar och DAO blockeras. Studien nedan visar att kvinnor har lägre DAO under denna fas än under lutealfasen (ÄL till mens), under lutealfasen är DAO-nivåerna högre och östrogennivåerna lägre. Vid mensstart frisätter alltså mastcellerna ökade mängder av bl a histamin och DAO är nedsatt. Redan innan vi har ätit något är kroppen alltså redan överfull av histamin (tänk att er kropp är en histaminhink som redan av sig själv är fylld till nästan bredden) och histaminet i det vi äter bryts inte ner ordentligt. Detta underlättar inte när man letar efter histamintriggers och därför är det jätteviktigt att man noterar om man är i lutealfasen eller den follikulära fasen när man skriver mat- och symptomdagbok.

Nu kanske du tänker: “Men jag blir ju mycket känsligare vid ÄL, borde jag inte må som bäst då?” Jo, men hormonförändringen sker gradvis så utgå inte ifrån att förändringen sker prick på första mensdagen. Man kan absolut känna av effekten några dagar tidigare än just mensstart, precis som att östrogenet inte bara droppar till låg nivå vid ÄL utan sänkningen börjar något tidigare. Teoretiskt borde man – ur ett hormonellt perspektiv och med fokus på DAO – ha bäst DAO några dagar innan och efter ÄL. Sen får man inte heller glömma att DAO inte säger allt, det säger egentligen bara hur effektiv histaminnedbrytningen i tarmen är. Den ökade histaminfrisättningen sker i hela kroppen och måste brytas ner av andra enzymer på cellnivå som vi inte kan mäta. En annan sak att ha i åtanke är att denna studie gjordes på friska kvinnor. Har man t ex redan nedsatt DAO pga sjukdom eller problem med histaminfrisättning pga en mastcellssjukdom förstärks problemen ytterligare.

Klimakteriet

Vid klimakteriet börjar kroppen producera mindre och mindre östrogen och progesteron. Under förklimakteriet svänger hormonnivåerna så det står härliga till. Man går från östrogenbrist till östrogenöverskott på bara några dagar, och så tillbaka igen. Det är ofta i samband med att detta drar igång som många kvinnor blir histaminkänsliga. Enligt studien nedan bör man ha detta i åtanke om en kvinna i förklimakteriet lämnar DAO-prov (“Furthermore, our findings suggest that serum DAO levels should be interpreted cautiously in premenopausal women.”).

Man kan ju tänka: “Men vad bra, om kroppen producerar mindre östrogen kan jag ju inte drabbas av östrogenöverskott och de problem som medföljer.” Och det stämmer delvis. När klimakteriet är över blir de flesta kvinnor bättre i sin histaminkänslighet men en viss känslighet brukar bli kvar, t ex eftersom progesteronnivåerna har sjunkit (påverkar DAO negativt). Många tar östrogentillskott för att få upp nivåerna, vilket lätt leder till ett östrogenöverskott och då är vi tillbaka till att ett östrogenöverskott triggar mastcellerna att frisätta histamin samtidigt som det blockerar DAO.

Östrogendominans i kombination med progesteronbrist ser man tydligen ofta vid problem med binjurarna. Jag har inte tid eller ork att fördjupa mig i det men där ser man ytterligare ett exempel på hur binjurarna kan orsaka histaminintolerans. Lite intressant att jag nyligen stötte på kopplingen mellan natriumbrist, histamin och binjurarna.

Ja, det var lite om östrogen och progesteron och hur de kan påverka ens histaminkänslighet. Man kan skriva mycket mer men nu har ni ett hum, det är bara att fortsätta att fördjupa sig om ni är intresserade.

Igen (och igen och igen): histaminintolerans är ett symptom. Det finns en bakomliggande orsak och hormonell obalans är en av dessa möjliga orsaker.

Lite läsning:
OM DAO-påverkan mellan ÄL och mens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23099198
En fantastisk blogg om histamin och klimakteriet: https://themenopausehistamineconnection.wordpress.com/
Om histamin och östrogen: http://www.larabriden.com/the-curious-link-between-estrogen-and-histamine-intolerance/
Om mastceller och rikliga blödningar: http://humupd.oxfordjournals.org/content/8/1/60.full.pdf
Intressant foruminlägg om allergier och progesteronbrist: http://www.medhelp.org/posts/Menopause/Allergies-and-low-Progesterone/show/735265
Progesteron, östrogen, binjurar och sköldkörteln: http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/MichaelLam.html
Allmänt om hormoner: http://www.halsosidorna.se/Hormoner.htm

The post Om histamin, östrogen och progesteron och DAO appeared first on Connor's kitchen.

Om ägg och histamin. Och en omelett.

$
0
0

I dessa dagar kom det ut en ny, uppdaterad version av SIGHI – den schweiziska mastcells- och histaminintoleransföreningens livsmedeleslista som graderar livsmedel enligt deras histamininnehåll/histaminfrisättande förmågor. Det har tillkommit en del nya livsmedel och tillsatser (listan gick från 13 sidor till 19!) men en uppdatering tänkte jag gå in lite extra på för jag vet redan nu att den kommer att ge upphov till frågor – ägg.

I alla tidigare listor har man avrått från rå äggvita. Rå äggvita retar mastcellerna att frisätta histamin, det är alltså en histaminfrisättare. Tillagad äggvita sades i regel tålas bra och det fanns inga histaminrelaterade anledningar att undvika den. Nu är det andra bud. Man har fått ett hum om att det är dit hän utvecklingen tar oss eftersom ägg och äggvita har förekommit mer och mer i olika forum och diskussioner och nu har tydligen så många rapporterat in problem med även tillagad äggvita att SIGHI har anpassat den nya listan. De har formulerat att “ffa rå äggvita är en mastcellstrigger, men även tillagad”.

Jag hittade denna studie från 1952 som bl a kommer fram till att: “Intravenous injectios of egg-white raise the plasma histamine concentration in non-sensitized rats. This property is unaffected by boiling the egg-white.” Den kan ju antyda att det var rätt beslut att omvärdera äggvitan.

Många nya hittar hit hela tiden (jättejättekul!) och har man inte haft tillgång till tidigare SIGHI-versioner tänker man då naturligtvis att: “Vänta lite, hon säger ju att hon bara använder 0or och några 1or – ändå använder hon äggvita…” Så jag känner att jag måste förklarar lite extra varför vi ändå använder äggvita. För det kommer jag att fortsätta med men jag kommer att markera det i respektive recept så att det blir tydligt. Funderar du över andra livsmedel så har jag sammanfattat en del under Frågor och svar (även kallad “Får jag äta det?”).

Hittills var det alltså bara rå äggvita som krävde extra uppmärksamhet enl. SIGHI. Lillebror är inte förtjust i äggprodukter som äggröra, omelett eller kokt/stekt ägg men han har aldrig reagerat på bakverk eller annat med ägg i. Han har även knäckt ägg och inte reagerat vid kontakt, däremot får han inte smaka på smet som innehåller rå äggvita. I vanligt fall är jag ju restriktiv med 2or men här kommer jag att göra ett undantag. Det har fungerat bra hittills och man blir väldigt begränsad om man tar bort ägg. Naturligtvis skulle jag inte tveka att ta bort ägg om de visar sig ställa till problem men det är som sagt inget vi har märkt alls. Mitt intryck är att de flesta i histaminkretsar tål tillagad äggvita men det finns ändå många som säger sig reagera. Bland dem tål många mat som innehåller ägg men inte “rena äggrätter”.

Du kan din känslighet bäst så du kommer att komma fram till hur du vill/behöver göra. Om du gör som vi – fortsätter med tillagad äggvita – kan det vara bra att ha informationen om äggvitan i bakhuvudet. Skulle du komma in i en känslig period kan du då alltid testa att ta bort den.

Och bara för att kommer här en omelett med bl a quercetin som jag åt när kidsen åt pannkakor!

Omelett with quercetin

3 ägg
en skvätt vätska
1 liten lök (1a), hackad
1 gul paprika, tärnad eller strimlad
mozzarella
salt, basilika
lite fett att steka i

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs grönsakerna i lite fett.
Sänk värmen på plattan lite (så att omelettens botten i bränns).
Blanda ihop ägg, vätska, salt och basilika i en skål.
Häll blandingen över grönsakerna och låt puttra lite.
Skär mozzarellan i skivor.
När omelettens kanter börjar bli fasta, lägg på mozzarellaskivorna och ställ in stekpanna högst upp i ugnen.
Sätt på grillfunktionen så att värmen kommer från ovan.
Grilla tills färgen är fin och osten är smält.

The post Om ägg och histamin. Och en omelett. appeared first on Connor's kitchen.

En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?”

$
0
0

Ibland får jag frågan: “Vad äter ni?” och svaret är i regel: “Vanlig mat, oftast lagad från grunden utan tillsatser.” En annan kommentar kan vara: “Det är så synd om Lillebror som inte kan äta som andra.” “Som andra” betyder i regel hel- och halvfabrikat, tillsatser som smakförstärkare och konserveringsmedel och/eller de kemiska cocktailarna som kallas smågodis. Jag vågar påstå att det snarare är synd om “alla andra”, om det är synd om någon.

Låghistaminkost är meckigt till en början med men det är bara tills man har lärt sig grunderna, när man har hittat sina histaminbovar går det sedan som på räls. Idag sitter vad han kan äta och inte äta och hantering och förvaring av livsmedel i handleden. Det är vår vardag och helt naturligt. Det är lättare för ett barn än för en vuxen, det får man dock erkänna. Barn anpassar sig i regel lättare till förändringar och nya regler. Lillebror saknar inte skaldjur, vin, salami och långlagrade ostar eftersom det – så klart – inte ingick i hans kost innan vi förstod att han är histaminintolerant. Han har inget problem med att hans såser inte längre innehåller soja eller buljongtärningar eller att han får blåbärssylt när de andra äter jordgubbssylt. Det är inte heller någon som ifrågasätter honom (en del har försökt med mig men det gör de inte längre ;-)) så han behöver inte förklara eller försvara sig. Men om barn eller vuxen – det går att äta varierat även om man äter histaminfattigt.

Så här kan en matdag hos oss se ut, en vanlig lördag.

A food day in our low histamine kitchen

Frukost: Oldas risbröd med smör och skivat ägg, strimlad gul paprika som “plockmat” och dryck (mjölk i Lillebrorsfall). Ett annat favoritpålägg just nu är färskost (naturell så klart) med gurkskivor och lite salt på.
Lunch: Spaghetti med köttfärssås (på bilden ser ni ingredienserna till tomatsåsen (ja, med gula tomater)).
Mellis: Fruktsallad med russin. Vi hade bara päron och banan hemma, just nu kan Lillebror inte äta äpple, antagligen pga korsallergi med pollen som han är pseudoallergisk mot.
Middag (beställd av hushållets sjukling): Pannkakor med blåbärssylt (sylten från Torfolk Gård). Pannkakor kan man ju även göra matiga om man vill men här önskades något sött.

The post En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?” appeared first on Connor's kitchen.

Histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örtpesto

$
0
0

Funderar ni på vad ni ska göra med alla era histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter? Örtpesto så klart! En del av mina har växt hejvilt och jag funderade på vad jag ska göra med dem. Visst, jag fryser en hel del men nu ville jag skörda rejält och göra något annat. Jag kom in på att jag bara klipper av allt och purerar och från den tanken kom jag till peston. SÅ enkelt, SÅ nyttigt och SÅ gott! Det bästa: alla braiga ämnen bibehålls eftersom det inte sker någon uppvärmning!

Pumpakärnor tåls i regel bra i låghistaminköket (en 0a på SIGHI-språk) och vitlök (en 1a) tåls i regel i små mängder. Om du är känslig kanske du kan ta en halv klyfta eller något sånt (skippa så klart helt om du inte tål). Vitlök har nämligen samtidigt antiinflammatoriska egenskaper och är mastcellsstabiliserande.

Tyvärr mätte/vägde jag inte örterna men ja, ni ser högen på skärbrädan så ni får ett hum… Jag skulle uppskatta mängden till fyra rejäla nävar.

Mast cell stabilising and histamine lowering herb pesto

Jag tog:

basilika, olika sorter
timjan (superstjärnan när det gäller mastcellsstabiliserande luteolin)
persilja
mynta (bara lite, kanske 1/2 dl eftersom den har en förmåga att ta över)

1 dl olivolja (gynnar DAO; det funkar säkert också med rapsolja om du tål den bättre)
1 vitlöksklyfta
en nypa mineralsalt (med magnesium = antihistamin)
1 dl pumpafrön (det går också med melonkärnor)
1 kryddmått ättikssprit

Egentligen ska man mortla alla ingredienser för att få fram smakerna bättre men jag valde att köra allt med en stavmixer.

Stek pumpakärnorna i en torr stekpanna och låt svalna.
Skölj av örterna och ta bort kvistar och sånt.
Lägg i en bunke och mixa tillsammans med vitlöken, pumpakärnorna och saltet.
Tillsätt olja långsamt till önskad konsistens. Jag började med en halv deciliter och tillsatte sedan i matskedssteg.

En klick av detta i färsk kokt pasta – mums!

Frys in ett evtl. överskott i isbitsformar så kan du alltid slänga i en eller två isbitar i din pasta. Eller så låter du två pestoisbitar smälta på din nylagade kyckling. Eller något sånt.

The post Histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örtpesto appeared first on Connor's kitchen.

Antihistamin i stiftform, bra vid t ex myggbett och urtikaria

$
0
0

Titta, vad det finns! Antihistamin i stiftform! Det ska vara riktigt effektivt på insektsbett av olika slag och det borde även hjälpa vid reaktiva mastcellsfläckar som ju förekommer vid kutan mastocytos och nässelutslag. I den svenska bipackssedeln står att det finns ett svenskt företag som har försäljningsrättigheter men jag har inte hittat produkten här utan jag beställde, efter ett tips från en fin vän, från Finland. Det funkar som ett vanligt stift (som en lypsyl t ex), man vrider ut lite och smörjer betten/utslagen/fläckarna.

Antihistamine stick

Från den svenska bipacksedeln:
“Etono 20 mg/g kutant stift

Vad innehåller Etono-kutant stift?
Den verksamma substansen i Etono-stift är 20 mg/g tripelennaminhydroklorid och som
hjälpämnen ingår propylenglykol, natriumstearat och renat vatten.

Hur verkar Etono?
Etono innehåller ett lokalt verkande antihistamin, tripelennaminhydroklorid, som har lätt
bedövande effekt. Etono lindrar hudreaktioner som irritation, klåda, svullnad och rodnad som uppstår till följd av histaminfrisättning vid insektstick och -bett.”

Jag kikade efter det verksamma ämnet på Fass för att se om jag hittar en liknande produkt men nix, allt jag hittade var avregistrerade läkemedel.

Jag beställde från Apteekkituotteet.fi. Jag pratar inte ett ord finska utan använde webbläsarens översättningsfunktion för att ta mig genom beställningsprocessen och det gick det med. Ett stift kostar ca 80 kr och frakten gick på ca 45 kr. Leveranstiden var bra lång, det tog några veckor. Jag vet inte om det är standard – jag har nog aldrig handlat från Finland innan, inte vad jag minns iaf – men det kan ju vara bra att veta.

Nu går jag nästan och hoppas på de nästa mygg- eller loppbetten! Både Lillebror och jag får rejäla reaktioner och Lillebror får ju dessutom nässelutslag av värme och ja, att hans mastofläckar lever sitt eget liv hör ju till sjukdomen…

The post Antihistamin i stiftform, bra vid t ex myggbett och urtikaria appeared first on Connor's kitchen.

Bakpotatis med enkel kycklingröra

$
0
0

Det är lite si och så med lusten att laga (och äta) mat när det är så varmt så jag kommer på mig själv med att tänka lite utanför boxen/leta inspiration på annat håll än de vanliga. Bakpotatis har vi inte ätit på år och dag (passar dessutom riktigt bra nu när det är grillsäsong!) och eftersom jag har färdig kyckling i 250 g-påsar i frysen* låg en kycklingröra nära. Vanligtvis blandar jag med tärnat äpple men eftersom Lillebror även reagerar på grönt äpple nu (troligtvis en korsreaktion av något slag som är kopplat till pollen) tog jag päron istället. Päron är 1 på SIGHI men vi har aldrig haft problem med dem. Jag tänkte tärna en gul paprika också och blanda i men den hade fått päls så det blev en väldigt enkel röra – som föll i riktigt god jord hos de små eftersom den var så enkel och fräsch. I efterhand kom jag på att lite rosmarin nog hade gjort susen. I regel kan man blanda i det man tål och gillar.

Vad gäller röra till så kan man använda den bas man tål – majonnäs (hemgjord för HIT-säkerhet), naturell yoghurt eller creme fraiche (naturella mjölkprodukter tåls i regel med måtta (1:or enligt SIGHI)), havrebaserad créme fraiche,… Tål man inget av dessa så kan man fräsa ihop några grönsaker man tål och fylla bakpotatisen med, som jag gjorde med min ugnsbakade sötpotatis.

Oven baked potato with chicken

Bakpotatis
Sätt ugnen på 250 grader.
Stick hål i potatisen med en gaffel.
Pensla med olja/fett av det slag du tål.
Mikra på full effekt i ca 6 minuter(vänd dem efter 3 minuter).
Linda in i aluminiumfolie och baka i ugnen i 20-30 min (det beror helt på potatisens storlek).
Ta ut, skär ett kryss i potatisen och tryck isär den lite.

Kycklingröra
1 päron (tärnat)
250 g kyckling, tärnad
2 dl grekisk yoghurt, naturell (se förslag på annan bas ovan)
lite salt
lite ekologiskt paprikapulver**

* När jag får mina “storkoksryck” steker jag t ex kyckling och fryser in i portionspåsar. Sen är det bara att snabbtina vid behov. Även när man äter låghistaminkost vill man ibland kunna äta fast food. 😀

** Ja, du såg rätt. Paprikapulver. Sött paprikapulver (inte hett/starkt, det är viktigt) tåls i regel bra. Precis som paprika är det en 0a på SIGHI-språk. Jag är överlag försiktig med torkade kryddor och örter men i detta fall, kanske två kryddmått, fungerar finfint här.

The post Bakpotatis med enkel kycklingröra appeared first on Connor's kitchen.

Dubbelplättar till fikakorgen

$
0
0

Idag var det dags för skolavslutning! Storasyster slutade 1an och Lillebror och jag var så klart på plats och lyssnade på barnens och pedagogernas avslutningsshow. Det var synd att det blåste så kallt men vi avnjöt vårt medhavda fika ändå. Vanligtvis kör vi på glutenfria pannkaksrullar med sylt när vi ska ha med fika/matsäck – det är så smidigt! Man kan ha ett gäng färdiga rullar i frysen, med den sylt/de bär som tåls, och bara slänga ner några i väskan när det är dags. <- Ett fantastiskt bra tips när det vankas strandhäng om jag får säga så själv. br>
br>
Idag fick jag dock för mig att göra något annat (om än nära besläktat): plättar. Jag stekte plättar och sen la jag ihop två-och-två med sylt emellan. Jordgubbssylt (inte låghistaminkost) för Storasyster och blåbärssylt (låghistaminkost) för Lillebror. Så himla smidigt också att enkelt kunna ta hänsyn till både HIT och icke-HIT. Lillebror tyckte det var fiffigt: “Det blir som dubbelmackor fast med sylt och plättar – dubbelplättar!” I Lillebrors burk la jag dessutom i en näve blåbär. Han äter dem som godis och det är bra att ha något att plocka med när tålamodet efter att ha suttit still ett tag börjar ta slut…

Mini pancakes with blueberries

Hur jag gör pannkakor och plättar beror lite på vad jag har för mjölsorter hemma. Jag brukar hålla mig till ett 1:1:2-förhållande (ägg/mjöl/vätska) och för dessa tog jag:
2 ägg
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
4 dl mjölk
lite smör att steka i.

Ja, hur man gör måste jag inte gå in på, eller hur? 😉

The post Dubbelplättar till fikakorgen appeared first on Connor's kitchen.


Favoritfrukosten med lite histamintänk

$
0
0

Detta är min favoritfrukost just nu. I en tidigare variant gjorde jag den med hampafrön men nu är vi inne på att lägga till mandlar lite här och där så nu blev det så. Mandlar är en 1a och “tåls bra i små mängder”. Enligt SIGHI kan de orsaka sömnbesvär men det har jag inte märkt något av. De är en bra källa till histaminsänkande magnesium som vi nu har testat att introducera ett tag, och det har gått jättebra.

Så länge man inte har problem med mjölkprodukter rent allmänt tåls Keso/cottage cheese, som är en grynig färskost, i regel också bra så länge man – som alltid – väljer naturella produkter. Om man vill titta på SIGHI så listas inte cottage cheese, men däremot farmer’s cheese (som är pressad cottage cheese) och den är 0ad.

Äpple kan vara lite lurigt under pollentider eftersom en del korsreagerar på äpple. Och för det måste man inte vara mätbart pollenallergisk. Som histaminintolerant är man ofta “bara” överkänslig – man får allergiliknande reaktioner av pollen och korsallergen utan att man kan konstatera allergi via allergiprov. I början av pollensäsongen fick Lillebror plötsligt och för första gången starka reaktioner på äpple men nu fungerar små mängder. Till honom gör jag denna frukost dock fortfarande med päron istället för äpple, så det kan vara en idé om du tål päron bättre. Då är ett tips också att ta kardemumma istället för kanel, för päron + kardemumma = sant. 😀

Cottage cheese with apple for quercetin and almonds for histamine lowering magnesium

1 grönt äpple, tärnat
2-3 sötmandlar
150 g keso
lite ceylonkanel (inte cassiakanel)

Skala äpplet om du vill, jag låter skalet sitta på eftersom det ofta är direkt under skalet som de mastcellsstabiliserande quercetinnivåerna är högst. Dessa sjunker visserligen under uppvärmning men jag inbillar mig att om de är höga från början borde en del finnas kvar.

Tärna äpplet och pudra med kanel (inte cassiakanel). Mikra i 1-2 minuter.

Lägg så mycket cottage cheese som du vill ha i en skål, fördela de varma äppeltärningarna ovanpå och toppa med några hackade mandlar.

The post Favoritfrukosten med lite histamintänk appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Snabb låghistaminglass utan glassmaskin

$
0
0

Sommar och glass är ju en måste-kombination men som med allt annat i histamindjungeln är köpeglass ett stort problem. De flesta går bort pga histaminfrisättande innehåll, det är smaktillsatser, citrus, soja, karragenan,… Är man hemma är det dock hur enkelt som helst att göra egen glass. Man kan göra egen bananglass om man tål banan, smaksatt med körsbär t ex och man kan göra sorbet genom att mixa frysta bär och frukter. Idag gjorde jag mangoglass. Mango är en “tveksam 1a” på SIGHI (det står alltså så), den tåls i regel bra. Den har dessutom en DAO-boostande effekt men med det sagt så kan man ta vilken fryst frukt som helst.

Om man inte tål mjölkprodukter kan man ta kokosgrädde istället och om man vill ha en mindre krämig, mer sorbetig konsistens går det lika bra med bara vatten men då får man anpassa mängden. Jag skulle då börja med 1 msk vatten och sen tillsätta mer allt efter som det behövs, om det behövs.

Sötningen är inget måste, jag tog lite honung eftersom jag trodde att det kanske blir för surt utan. Kan inte säga att jag smakade den så jag vet inte om den gjorde till eller från.

DAO-boosting mango icecream

1 portion
125 g mango från frysdisken
2 msk turkisk yoghurt
1 tsk honung

Mixa med stavmixer och ät direkt.

Man kan som sagt göra denna glass spontant. Om man får för sig att: “Jag måste ha glass NU!” så har man en färdig portion på mindre än 5 minuter. Glassen är äggfri, den går att göra mjölkfri, den är glutenfri och fri från tillsatser. Man kan anpassa smaken till sina behov, välj den frukt/de bär ni tål. Och: den är SÅ god! Win-win-win!

The post Snabb låghistaminglass utan glassmaskin appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Dagens låghistaminpizza och dagens märkliga fynd i degdisken

$
0
0

Jag är den första att erkänna att jag skulle välja genvägar som halvfabrikat ibland om det bara ginge. Det gör det i regel inte eftersom dessa alltid innehåller något som krockar med histamin och/eller histaminfrisättning. Idag hade kidsen önskat sig pizza till middag. Det var inte igår vi gjorde pizza så så fick det bli. När jag traskade runt på Ica för att köpa ingredienser kom jag förbi hyllan med färdig pizzadeg. En ny sort visades – glutenfri. Jag tänkte att den väl innehåller jäst och bös som allt annat men att titta kostar ju inget. Jag såg texten: “Vår nya pizzadeg är enbart gjord på rismjöl.” Fantastiskt tänkte jag – tills ögat vandrade vidare till innehållsförteckningen. Det var då inte bara rismjöl. Rismjöl står inte ens som första ingrediens. Riktigt dåligt och jag förstår inte varför man ljuger om något sånt när bevisen finns direkt bredvid…

Pop bakery - falsk produktinformation

Men, men. Vid det här laget är man ju van vid att man sällan kan välja den enkla vägen som vi gjorde en egen pizzabotten. Som vanligt. Jag brukar improvisera lite vad gäller pizzadegen, som när jag gjorde botten av en kesosmörgås eller som den jag gjorde i en form. Idag körde vi denna variant:

Gluten free egg free yeast free pizza

4 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl mjölk av det slag du tål (eller vatten)
2 msk olivolja

Blanda ihop allt och låt stå lite. Fördela med en slickepott på ett bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter vid 200 grader. Ta ut, nagga och lägg på sås och topping, grädda sedan tills osten fått fin färg, 10-15 minuter.
Den blev krispig men inte stenhård – jättegod!

Det måste inte alltid vara tomatsås på pizza. Idag tog jag lite olivolja (DAO-boost) i ett glas och blandade i lite hackade superörter och en pressad vitlöksklyfta. Detta ringlade jag över pizzabotten och fördelade med en bakpensel. Sedan la vi på gula tomater, gul paprika (någon gång dessa dagar ska jag testa röd men det är ett annat tema), zucchini, majs och broccoli och en massa ost.

The post Dagens låghistaminpizza och dagens märkliga fynd i degdisken appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Sommarlovet som inte blev av och brända mandlar

$
0
0

Ni tror säkert att det är så lugnt här för att vi har tagit sommarlov och ligger och njuter i solen någonstans (inte här då, vi har inte haft en torr vecka med sol på hela sommaren än) men se, så är det inte. On the conträri. Jag pluggar 100% och hade den fantastiskt genomtänkta idén att även ta ett sommarvik på 75%. Lediga barn på det och jag börjar fundera på om jag har råd med semester efter semestern. 😀 Lägg till lite stressmoment som trasiga bilar, ett akut tandläkarbesök på självaste midsommarafton och en rotfyllning, lite allmänt otrevliga händelser som dyker upp ibland och sånt så har ni min sommar hittills. Därför var jag helt enkelt tvungen att dra ner på mitt internettande, både vad gäller bloggen, Facebook-grupperna och mailen.

Burnt sugar almonds

Nu låter detta alldeles förskräckligt men så illa är det inte! Kidsen mår bra, det är ändå huvudsaken, jag kommer att överleva denna sommar med. Om än troligtvis med 5 kg plus eftersom jag stressäter och med några fler rynkor.

Jag klämde in en riktigt mysig, ledig helg i Örebro med kidsen – legofestival och medeltidsmarknad. Och där hade vi för ovanlighetens skull tur med vädret. Det bästa med den lilla utflykten var dock att Lillebror klarade utematen bra. Vi brukar boka med självhushåll men denna gång tog vi vanligt hotell så vi fick äta ute – och det funkade! Han var dock mest lycklig över att han faktiskt kunde köpa godis på medeltidsmarknaden! Vi började ju introducera mandlar för ett tag sen (en 1a på SIGHI så vi äter ibland, inte dagligen eller ens varje vecka) och det har gått jättebra och nu stod de och brände mandlar på medeltidsmarknaden – med bara vatten och socker. Så Lillebror fick köpa en påse och det var så klart bland det bästa han någonsin ätit. 😀

Såna ljusglimtar – det är de som gör en bra sommar och det är de man minns! Jag kommer inte att komma ihåg hur sjukt stressig sommaren 2016 var utan hur kul kidsen tyckte det var att kasta yxa och skjuta pilbåge och hur bra Lillebror mådde!

Jag trooor att den värsta stressperioden är över nu så allt efter som kommer jag att bli mer aktiv igen. Så ni vet. :-) Jag hoppas att ni har en betydligt lugnare sommar än jag, utan allvarliga reaktioner, med mycket vila, roliga upplevelser och aktiviteter och trevligt sällskap. Ta hand om er!

The post Sommarlovet som inte blev av och brända mandlar appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Om konsten att lyssna på sin kropp. Och om rödlök.

$
0
0

Man säger ju att kroppen talar om för en vad den behöver genom att ge oss sug på dessa saker. (Min kropp har uppenbarligen ett stort behov av choklad och glass men det är ett annat dilemma.)

Jag minns en gång när vi var på sjukhuset. Lillebrors behandlande läkare var då en hematolog och hon berättade att hon hade en patient, en tvååring, som var besatt av lingonsylt. Nu minns jag inte vilken brist han hade men det var iaf något som han fick i sig via lingon – och den kopplingen hade denne lille parvel gjort utan att veta om det. Han lyssnade på sin kropp.

Red onion histamine mast cell stabilizing
(Googlad bild.)

För några dagar sen var vi på en utflykt med övernattning. Hotellövernattning igen men i motsats till vår förra hotellvistelse i Örebro var det inte alls lika lyckat denna gången. Vi var på Nordens Ark (underbar park) och sov på deras hotell (inte alls lika underbart, alls). Jag tänker inte gå in på alla tröttsamma detaljer (jag har dock skrivit en recension på deras FB-sida) men det som hände var att det var svårt att fixa något som Lillebror kunde äta och när vi beställt middagen var väntetiden enormt lång för ett barn (45 minuter). När maten kom började jag plocka bort salladsbladen (för se dessa äter han icke). Jag plockade också bort rödlöken men den hade han redan börjat äta och han sa till mig på skarpen att låta bli hans rödlök. Och min ville han också ha. “Äter du rödlök?” sa jag förvånat för det brukar han inte göra och han svarade att: “Ja, det är ju jättegott.” Nästa dag skulle jag göra hamburgare och jag var exalterad över att kunna lägga till rödlök – den plockade han bort för nu var den inte längre god.

Jag tror att där och då på restaurangen, när han mådde dåligt av hunger/det var en lång, aktiv dag/kosten hade inte varit på topp – hans histaminhink var rätt full och hans mastceller var inte nådiga – då behövde han det som rödlöken ger. Rödlök är toppliraren bland livsmedel som innehåller det mastcellsstabiliserande ämnet quercetin. Den har även antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper och gör överhuvudtaget gött men eftersom Lillebror svarar bra på quercetin som tillskott tror jag att det var det han var ute efter. Han brydde sig inte om att han vanligtvis inte tycker om den – effekten han fick av den övervägde smaken. Samma lika är det förresten med salt men det skriver jag om en annan dag!

Lök är en 1a på SIGHI (då och då tåls i regel bra, i små mängder). Om man ser till den enskilda löken (t ex i första länken nedan) ser man att lök inte är lök – de har olika egenskaper och t ex olika quercetinnivåer så det kan vara lite missvisande att klumpa ihop dem. Sen är det så klart alltid allmänna rekommendationer och det finns (nästan) alltid två sidor av myntet – många livsmedel med mastcellsstabiliserande och antiinflammatoriska egenskaper är samtidigt histaminfrisättare. För många överväger de positiva, läkande effekterna, för andra funkar det inte. Tål man lök, ffa rödlök, har man en kraftfull, naturlig histaminsänkande källa.

Några länkar om rödlök och histamin och quercetin:
http://journal.ashspublications.org/content/120/6/909.full.pdf
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2007.0642
http://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html
http://www.academicjournals.org/article/article1404474704_Abdel-Salam%20et%20al.pdf

The post Om konsten att lyssna på sin kropp. Och om rödlök. appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Hemgjort örtsmör eller vitlökssmör. Eller både och.

$
0
0

Mina histaminsänkande och mastcellsstabiliserande örter har fått växa fritt på senaste tiden och nu var jag allt tvungen att skörda. Nu har jag inte bara några portioner örtpesto i frysen utan även eget örtsmör.

Homemade garlic butter and herb butter

Man behöver smör och örter. Lite salt är inte heller fel och jag hade även i en pressad vitlöksklyfta.
Jag har inga mått förutom på smöret – jag tog 125 g.
Hacka örterna – vilka du vill och som du tål – så smått det går. Jag skulle gissa att det ungefär blev 1/2 dl hackade örter.
Pressa i en vitlöksklyfta om du vill ha vitlökssmör och tillsätt en nypa salt.
Ta på plasthandskar och knåda alla ingredienser i en bunke, tills de är jämnt fördelade.
Forma en rulle och vira in den i bakplåtspapper.
Förvara i frysen och skär av en skiva eller två vid behov.

Så enkelt och så gott, till typ allt som steks och grillas. Och det lätt kan anpassas till alla smaker och behov.

The post Hemgjort örtsmör eller vitlökssmör. Eller både och. appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Knäcksås till glassen. Och allmänna glasstips.

$
0
0

Sista lovveckan för kidsen så vi kör lite “lördag hela veckan”-tema. Inte hela veckan kanske eftersom jag inte är så lyckligt lottad (mina höstkurser börjar idag) men några lediga dagar blir det och så lite extra mys på det. Vi brukar t ex inte äta efterrätt efter middagen men idag blev det så. Knäck är godis som Lillebror kan äta och det är inte ovanligt att vi gör det som lördagsgodis när vi har en extrasöt tand. Igår fick jag tipset att göra knäcksås till glass och DET var jag ju bara tvungen att prova. Efter middagen idag rotade jag fram ett vanligt knäckrecept och satte igång. Eftersom jag inte är ett fan av vitt socker och lillebror tål kokossocker bättre körde jag på det så smaken blev lite mer nötig/kolaaktig än typisk knäckig. Jag hade inte heller någon ljus sirap så jag tog mörk. Det gick det med!

Vad gäller glass så är det som med allt annat – det är i regel tillsatserna som gör dem olämpliga vid histaminintolerans. Jag har hittat tre glassar som man kan köpa som Lillebror gillar och tål. Dessa är GBs Gräddglass gammaldags vanilj, Oatlys vaniljglass (den är lite gränsvärdig men funkar så länge vi håller koll på resten av histaminhinken) och Änglamarks ekologiska vaniljglass.

Dessa är hyfsat snälla när det gäller ingredienser och tillsatser och funkar för oss som inte äter glass varje dag men man kan lätt göra egen glass om man ändå är tveksam. Här kommer några recept som vi har snott ihop här i låghistaminköket:
Bananglass (“Får man äta bananer?”)
Glass med körsbär
Glass utan glassmaskin

Caramel sauce for ice cream

KNÄCKSÅS

Till tre portioner tog jag
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl grädde (40% UTAN karragenan)
0,5 dl kokossocker
1 tsk smör

Rör ihop allt och mikra sedan till lagom konsistens. I min mikro tog det 2×2 minuter. Jag tog ut och rörde om efter de första två minuterna.
Har du ingen mikro eller vill du hellre koka på spis så går det så klart lika bra. Koka då upp under omrörning och låt puttra några minuter. Du ser/känner på konsistensen när den är bra. Du behöver inte göra något kulprov eller så, det ska kännas som tjockflytande kolasås.

Såsen stelnar och blir så där perfekt seg när den kommer i kontakt med glassen – kidsen var lyriska, mums!

Precis som kolaklubborna jag gör till julen kan man byta ut grädden mot kokosmjölk eller kokosgrädde, om man vill ha en mjölkfri sås.

En annan sås som är god till glass är honungssås med kardemumma!

The post Knäcksås till glassen. Och allmänna glasstips. appeared first on Connor&#039;s kitchen.


Dagens middag: kycklingklubbor med bl a gurksallad

$
0
0

Idag blev det kycklingklubbor med lite “gott och blandat” – bl a en gurksallad gjord på årets första gurka.

Kycklingklubborna tinades enligt konstens alla histaminregler när det gäller att tina – i kallvatten i kylen så att skinnet blev mjukt. Sedan smälte jag lite av mitt goa örtsmör som jag sedan penslade kycklingklubborna med och så skjuts in i ugnen. Sen gick vi ut och bestämde att den första gurkan var redo att skördas så av den gjorde vi en gurksallad. Till detta blev det några potatisklyftor och majskolvar. Riktigt gott och inte för avancerat. 😀

Gurksalladen gjorde jag på grekisk yoghurt. Jag hade egentligen tänkt att ta vanlig, naturell yoghurt men den var slut. För oss funkar den grekiska lika bra (vi tål överlag en hel del naturella mjölkprodukter). Om du tål iMat eller havregurt eller något sånt kan du så klart byta ut den grekiska yoghurten mot det. Dill och vitlök är 1or (tåls i regel i små mängder). Tål du inget sånt alls går det lika bra med lite olivolja och en skvätt ättikssprit som “sås”!

Chicken drum sticks and cucumber salad

Till gurksalladen tog jag
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk ättikssprit 12%
1 tsk kokossocker (det är det enda socker jag har hemma, ta vanligt om du vill)
1 rågad matsked hackad dill
1 liten vitlöksklyfta, pressad
nypa salt
1/2 gurka

Blanda alla ingredienser, förutom gurkan, i en skål.
Hyvla i gurkan och blanda väl.

The post Dagens middag: kycklingklubbor med bl a gurksallad appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Glutenfria våfflor med favoritsåsen

$
0
0

Kidsen skojade inte när de sa att de hädanefter vill ha knäcksås till allt. Efter dagens ridlektioner bjöd vi Storasysters kompis på våfflor (glutenfria så klart) med glass och knäcksås. Kompisen var lika nöjd som vi!

Gluten free waffles

Till 12 våfflor
4,5 dl potatismjöl (majsstärkelse går också)
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
4,5 dl mjölk av det slag du tål
3 ägg
75 g smör, smält (eller annat fett)

Smält smöret och låt svalna.
Blanda alla ingredienser och grädda våfflorna.

Ät med glass och knäcksås eller grädde (utan karragenan) och bär som du tål.
För mjölkfritt väljer du mjölkfria alternativ (kokosolja istället för smör t ex och kokosmjölk).

The post Glutenfria våfflor med favoritsåsen appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Potatissoppa med purjolök

$
0
0

Nu börjar det bli höstigt ute och vad passar bättre till höstrusk än varma, mättande soppor och grytor. Soppor är tacksam middagsmat här (numera, soppor har inte alltid varit poppis). Kidsen är inte särskilt sugna på mycket mat när de har varit i skolan/på fsk så en skål soppa och en macka till middag räcker långt. En annan fördel med soppor är så klart att man lätt kan göra storkok och frysa in (mat i frysen = låghistaminkökets fast food). Idag hade jag lite luft mellan två lektioner och eftersom jag har varit dålig på både planerings- och storkoksfronten tänkte jag iaf vara smart och förbereda middagen – vilket alltså betydde: koka soppa.

Denna soppa har jag gjort med Icas frysta grönsaksfond – en “gudagåva” till oss som inte tål allt skräp som är i vanlig buljong (jäst, jästextrakt, glutamat,…). Vi tål dessa grönsakspuckar jättebra. Det är som vanligt ingen perfekt HIT-produkt men närmare än så kommer man inte och är man “normalkänslig” och inte allergisk mot innehållet funkar den med stor sannolikhet. Använd dem kanske inte dagligen. Vill man vara helt säker kan man så klart även ta hemgjord grönsaksbuljong, gjord med eller utan tryckkokare.

Om man tar bort purjolöken har man förresten en bra bassoppa. Byt ut den mot broccoli kanske. Eller rödbeta. Eller pumpa. Eller morötter. Ja, “ni hajar” som killen jag nyligen köpte min bil av upprepade vid flera tillfällen. Jag har en fundering på att testa palsternacka och rödbeta nästa gång, det tror jag kan bli gott.

Potato soup

Till oss tre tog jag
1/2 purjolök
4 potäter, “mellanstora”
2 dl grädde (utan boven karragenan)
6 dl vatten
2 fondpuckar
1 liten gul lök
lite salt
lite olivolja

Skala och tärna/hacka potatis, lök och purjolök och fräs i lite olja.
Tillsätt vattnet och fondpucken och koka upp.
Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och låt puttra i någon minut till.
Mixa till en slät soppa med en stavmixer.
Späd med mjölk eller vatten om du tycker att den är för tjock.

Man måste så klart inte mixa om man inte vill men kidsen gillar inte “bitar” i soppan…

Vi åt denna soppa med ostmacka som tillbehör.

Lök och purjolök är förresten 1or på SIGHI (tåls i regel bra i små mängder).

The post Potatissoppa med purjolök appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Kokostoppar med saffran. Och vit choklad.

$
0
0

Storasyster har stukat foten så det blev en oplanerad hemmadag idag. Det ledde till att jag rotade i skåpen och hittade… en påse saffran! Jag hade tidigare funderat på att göra kokostoppar så nu fick det bli kokostoppar med en saffranstwist. Inte första gången för den delen, ni har väl sett mina alternativa kokostoppar eller mina fettsnåla kokostoppar. Kokostoppar är så himla enkla att göra och många olika smaker gifter sig med kokos, många som även platsar i låghistaminköket.

Saffran smakar inte bara gott utan den har även histaminsänkande egenskaper (det är dock oklart hur mycket av dem som är kvar efter att ha bakats i ugnen). Vi struntade i socker (vi är tillräckligt söta ;-)), Lillebror tyckte dock att vi skulle klicka på lite vit choklad (en 1a på SIGHI-språk och tåls ofta bättre än mjölk- eller mörk choklad) så sagt och gjort.

Coconut cookies with saffron and white chocolate

Saffranstoppar (ca 20 stycken)
50 g smör (smält och svalnat)
200 g kokosflingor
2 ägg
1 påse saffran (0,5 g)

tillval: några rutor vit choklad (smält)

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke (vispa inte) och låt stå i 10 minuter.
Forma toppar och grädda i ugnen i ca 12 minuter.
Smält lite vit choklad i mikrougnen och klicka på topparna.
Låt stelna.

SÅ goda! Och fruktansvärt mättande…

The post Kokostoppar med saffran. Och vit choklad. appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Krämig kycklinggryta med örtsmör

$
0
0

Idag gjorde jag middag a la Mupparnas “svenska” kock (man tager vad man haver och tjoar “röm pöm pöm pöm”). Resultatet blev överraskande bra – t o m Storasyster som är lite kräsen gav mig båda tummarna upp. Tyvärr hade jag inte huvudet på skaft så jag glömde för ovanlighetens skull att ta en bild men eftersom det föll i så god jord måste jag skriva ner det (och dela med mig) innan jag glömmer. Så detta får bli ett av få recept utan bild…

Till 3 personer tog jag
3 kycklingfiléer
3 cm örtsmör
3 dl iMat (ta grädde utan karragenan om du vill/tål det bättre)
3 msk hackade örter (frysta)
1 msk honung
2 msk majsstärkelse
lite vatten

Jag snabbtinade kycklingfiléerna så att de fortfarande var frysta inuti men jag kunde skära dem i medaljonger.
Sen stekte jag dem under lock i örtsmör (det luktar SÅ gott!).
Jag hällde på matlagningsgrädden och lät det hela puttra i kanske 10 minuter.
Sedan rörde jag ner örter och honungen och lät det puttra i ytterligare någon minut.
För att tjocka till det löste jag upp majsstärkelsen i lite vatten och hällde i det under omrörning.
Efter 5 minuter hade det puttrat färdigt och det var bara att servera.
Vi åt med ris och och gurksallad.

Himla enkelt och smidigt! Och gott också då.

The post Krämig kycklinggryta med örtsmör appeared first on Connor&#039;s kitchen.

Viewing all 127 articles
Browse latest View live